WINTERMANTEL ZSOLT

Nekem Újpest a város. Közösségünk akár a család, erőt és kitartást ad, hogy közösen többet tehessünk: Együtt Újpestért!
2018.06.22.

Megújult a Tanoda

Bensőséges ünnepségen adták át június 11-én a Rácz Gyöngyi Közösségi Központban működő Tanoda új tantermét.

undefined

Az intézmény történetét Molnár István Gábor, az Újpesti Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke osztotta meg a jelenlévőkkel. – 4 évvel ezelőtt kerestük meg Balogh Zoltánt, az Emberi Erőforrások Minisztérium vezetőjét, hogy szeretnénk itt létrehozni egy helytörténeti gyűjteményt. Ő maximálisan támogatta az ötletünket, ebből valósult meg az épület középső részében a gyűjtemény, ahol átmenetileg a Tanoda is működött.

Van egy csodálatos tornatermünk, melyet Wintermantel Zsolt polgármester és Dr. Molnár Szabolcs alpolgármester javaslatára Újpest Önkormányzata alakíttatott ki. Az ehhez tartozó fürdők, öltözők a köztársasági elnök úr támogatásából valósultak meg. 2016-ra szintén az újpesti önkormányzat finanszírozásával újult meg a ház külső burkolata, kapott modern szigetelést és nyílászárókat, illetve napkollektorokat, melyek a fürdőhelyiségeket látják el energiával. Most sikerült kialakítani az egykori raktárhelyiségből a Tanoda új termét, melyet dr. Zsigmond Barna Pál korábbi alpolgármester, jelenleg Újpest országgyűlési képviselője és Langerné Victor Katalin, az EMMI helyettes államtitkára támogatásának köszönhetünk.

A Tanoda befogad minden jelentkező gyermeket, így bővült a létszám a kezdeti 30-ról 71 főre. Langerné Victor Katalin, az EMMI társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára az ünnepségen kifejtette: – 275 tanoda működik az országban, de olyan, amiben helytörténeti gyűjtemény is van, csak ez az egy létezik. Bátran elmondhatjuk, hogy itt hagyományteremtés folyik, a Tanoda a jövőnek dolgozik. Az idejáró gyerekek ugyanis megismerik a múltat is, a jövő pedig bennük van. Itt gyökereket kapnak, elsősorban olyanokat, amik Újpesthez fűzik őket. Ha szeretnek Újpesten élni, akkor szeretnek Budapesten is élni. Ha szeretnek Budapesten élni, akkor szeretnek Magyarországon is. Aki pedig szeret itt élni, az megtalálja a maga sorsát, életútját. Nekünk az a dolgunk, hogy segítsünk azon, hogy ez az út minél egyenesebb, simább legyen.

undefined

Újpest önkormányzata nevében dr. Molnár Szabolcs alpolgármester arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy a Tanoda nyáron sem áll le, ugyanis az önkormányzat támogatásával működik egy pótvizsgára felkészítő program is, ahová azokat a gyerekeket várják, akiknek valamiért nem sikerült venni az akadályokat. Fenntartótól, iskolaszinttől függetlenül Újpest több iskolájából is küldenek ide gyerekeket.