WINTERMANTEL ZSOLT

Nekem Újpest a város. Közösségünk akár a család, erőt és kitartást ad, hogy közösen többet tehessünk: Együtt Újpestért!
2017.05.02.

„A modern épületek többfunkciósak”

Szerkezetkész az újpesti piac, vásárcsarnok, kulturális és rendezvényközpont új épülete.

A vadonatúj épület egyik érdekessége, hogy az elmúlt 30 év legnagyobb újpesti beruházása. Több mint ötmilliárd forint értékű, saját finanszírozásból készül, Újpest főterén található. A mélygarázst, korszerű vásárcsarnokot is magában foglaló modern épület felett kulturális és rendezvényközpontot is kialakítanak, hogy ezzel is erősítse a kerület a közösségi életet. 2018-tól már egy új, korszerű vásárcsarnok fogadhatja a vevőket.

undefined

A hatszintes újpesti piac és vásárcsarnok építkezése elérte a szerkezetkész állapot legmagasabb pontját. Az építkezés hagyományait tartva, ebből az alkalomból ma bokrétaünnepet tartott az önkormányzat, amelyen a meghívottak szalagot köthettek egy kis nyírfára, amelyet toronydaru emelt az épület tetejére, mintegy 20 méter magasra.

Az ősszel elkészülő új létesítmény nem klasszikus piac vagy vásárcsarnok lesz, hanem egy több funkciójú komplexum: piac, kulturális központ és mélygarázs. „A modern épületek többfunkciósak. Globális trend, hogy egy új épületben megtalálható a bevásárlóközpont, a kulturális központ és a mélygarázs is. A beruházással a város közösségi életet szeretnénk erősíteni. Célunk, hogy olyan hellyé alakítsuk a vásárcsarnokot, ahova érdemes eljárni, ahol megfizethető áron tudnak a fiatalok és a családok kikapcsolódni” – mondta Wintermantel Zsolt polgármester.

undefined


A közműkiváltási, mélyépítési és alapozási munkák befejeztével tavaly júliusban kezdődött a pincefalak, födémek kivitelezése és a térszint feletti szerkezetépítés, mostanra pedig a teljes vasbetonszerkezet elkészült. A környéken sétálók a homlokzati nyílásokon keresztül bepillanthatnak a piaccsarnok földszintjére és galériaszintjére, kicsit feljebb pedig láthatják a leendő színházterem és rendezvényközpont tömbjét. A kétszintes mélygarázs rámpájának vasbeton szerkezetén a munkások jelenleg az esővíz elleni szigetelésen dolgoznak. Bár az utcáról nem látható, lázas munka folyik az épület belsejében és a tetőkön is. Közel százötven munkás koordinálásával épülnek a piaci üzletek falai, helyükre kerülnek a gépészeti vezetékek, légcsatornák, kábeltálcák. Szerelik az épület felvonóit és mozgólépcsőit, lassan elkészül a hőközpont is.

A kivitelezéssel párhuzamosan megkezdődött az új piac és vásárcsarnok bérlőinek pályáztatása, az első forduló eredménye május elejére várható.

Épületadatok és funkció
A teljesen akadálymentes épületet korszerű, energiatakarékos szellőző és fűtő-hűtő rendszerrel, LED-es világítással szerelik fel, a nagy üvegfelületeken automatikus működtetésű árnyékolók lesznek. Üzemeltetését szennyvízhő hasznosításával teszik energiatakarékossá. Hasznos alapterülete 17630 négyzetméter, maximális befogadólétszáma 4160 fő, amelyből a piacé mintegy 2700 fő. A kétszintes mélygarázsában 120 autó fér majd el, és 15 darab feltöltőállás épül az árusok számára. A kétszintes piac és vásártéren 52 áruda, 3 áruda sziget, 169 őstermelői asztal, 3 zöldséges sziget, valamint egy 270 négyzetméteres élelmiszerüzlet várja a vásárlókat. A piac felett, a 2-3. emeleten egy modern rendezvényközpont, a 2. emeleten egy külső tetőkert épül. A multifunkcionális színház- és koncertteremben 1250 álló vagy 520 ülőhely alakítható ki. A két, együttesen 300 négyzetméter alapterületű kisterembe további 240 fő elhelyezésére lesz lehetőség. A kulturális központ termei rendezvények szervezésére bérbe vehetők lesznek.

 

(ujpest.hu)