WINTERMANTEL ZSOLT

Nekem Újpest a város. Közösségünk akár a család, erőt és kitartást ad, hogy közösen többet tehessünk: Együtt Újpestért!
2017.01.19.

Újpest, ahol jó élni - Vegyük észre és becsüljük meg

Már hagyománnyá vált városunkban, hogy Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere, fogadást tart a város kiválóságainak, lokálpatrióta vállalkozóinak, művészeinek az év első napjaiban. Idén január 12-én került sor a Polgár Centrumban az ünnepi műsorral egybekötött újévi fogadásra.

Az est a polgármester köszöntőjével kezdődött, amelyben Wintermantel Zsolt az újpesti közösség ereje, eredményei és tervei mellett az ország eredményeit is méltatta.

undefined


„Vegyük észre és becsüljük meg, hogy a világban lévő zűrzavarban és puskaporos hangulatban, bármely furcsán hangzik is, de igaz, Magyarország és szűkebb hazánk, Újpest, a béke, biztonság szigete e pillanatban.” Kiemelte, mennyire fontos a közösség összetartó ereje és mennyire fontos, hogy meg tudjuk becsülni a hétköznapokban is, hogy békében és biztonságban élhetünk.

Beszédében említést tett arról is, hogy Újpesten a sport kiemelten fontos ügy, és hangsúlyozta, az UTE Baráti Kör által alapított díjak az elért teljesítmény mellett fontos üzenetet is hordoznak, az UTE hagyományainak őrzését és a klubhoz tartozás erősítését.
Szavai után az UTE Baráti Kör elnöke, Borsche Gábor állt a színpadra és hirdette ki a kategóriák győzteseit, akiknek Wintermantel Zsolt mellett Fericsán Kálmán, az UTE Baráti Kör elnökségi tagja adta át az üvegből készült, elegáns emlékplaketteket.
Az idén először átadott „CSAPATEMBER” kitüntetést a szavazatok alapján a röplabdázó Hajós Aliz kapta, a hölgyek versenyét a sportlövő Dénes Eszter, az urak vetélkedését a judos Pongrácz Bence nyerte.

A díjátadó után Zsadon Andrea és Szolnoki Tibor színművészek szórakoztatták az egybegyűlteket, majd koccintással és fogadással zárult az este.

Wintermantel Zsolt beszédét teljes terjedelmében lent olvashatják.

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Immár hetedik alkalommal köszönthetem Önöket itt egy új esztendő kezdetén. Köszönöm, hogy évről évre elfogadják a meghívást, mert így sikerülhet olyan újabb helyi hagyományt teremtenünk, ami hozzájárul városunk fejlődéséhez, az újpesti közösség, lokálpatriotizmus erősödéséhez.

Hiszek abban, hogy azért jövünk össze, mert van egy közös szenvedélyünk, amit úgy hívnak, Újpest. Fontos számunkra, hogy minden év elején találkozzunk. Amellett, hogy, persze, egy pohár ital mellett szót ejtünk saját ügyes-bajos dolgainkról, óhatatlanul felmerülnek közös ügyeink, problémáink, terveink, teendőink. Ezeknek a találkozóknak kezdettől egyik célja volt, hogy kötetlen formában ugyan, de megpróbáljuk közösen formálni a jövőnket.

Fontos, hogy kibeszéljük, átbeszéljük közös dolgainkat. Erre éppúgy alkalmat ad egy ilyen fórum, ahogy alkalmat ad a modern technika, az internet, a Facebook és más hasonló közösségi felületek.

Talán vannak, akik szerint polgármestertől szokatlan aktivitással veszek részt az internetes véleménycserékben, vitákban. Én azonban úgy gondolom, hogy minden lehetséges fórumon nyíltan kell beszélnünk a problémáinkról, még akkor is, ha ez vitákhoz vezet. Ezért igyekszem minél többet posztolni, jöjjenek csak a kommentek, mert fontos beszélni a közös ügyeinkről. Egy városvezető, egy politikus, aki időről-időre a szavazók bizalmát kéri, nem zárkózhat el a választóktól. Sem az utcán, sem a közösségi portálokon.
És ugyanerre szeretném bíztatni Önöket is, mint olyan embereket, akikre mások fölnéznek, akiknek sikereik, munkásságuk, emberi kvalitásaik révén véleményformáló szerepük van az újpesti közösségben.

Igen, tudom, gyakorta kaphat az ember csúnya, személyeskedő, sértő megjegyzéseket, az interneten sok a durva, agresszív megnyilvánulás, de higgyék el nekem, ez csak attól fog megváltozni – az internet szabadságának felszámolása nélkül –, ha egyre több lesz a józan, értelmes, jószándékú hozzászólás, véleménynyilvánítás.
Az internetes felületek csak attól lesznek intelligensebbek és kulturáltabbak, ha minél több intelligens ember használja őket intelligens módon és kulturáltan.

Azért hoztam föl ezt a témát ma, mert akármit gondolunk is a virtuális világról, tudomásul kell vennünk, hogy egyre inkább ez a közélet és közvélemény terepe. Nem csak a nyomtatott sajtó, de immár a hagyományos elektronikus média, az egész úgynevezett establishment média is visszaszorulóban van világszerte. Ha a közös ügyeinkre, a közösségünk életére hatással akarunk lenni, ezeket a tényeket nem kerülhetjük meg.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Nyilván arra a két fő kérdésre keressük ilyen alkalmakkor a választ, hogy milyen év áll mögöttünk és milyen előttünk? Ennek kapcsán, ha már a média imént szóba került, nekem az a mondat jut eszembe, amit Orson Welles, amerikai rendező, színész mondott egyszer állítólag, miszerint „A repülőgépen csak kétféle érzés létezik: az unalom és a rettegés.”
Ha manapság a világ nagy híradóit, hírportáljait veszem alapul, akkor olyan érzésem támad, mintha egyfolytában repülőgépen ülnénk.
Hisz mi más van a sokszor egészen extrém, nem ritkán ostoba szenzációk tömege mögött, mint az unalom, illetve annak elűzésére tett szánalmas kísérlet, avagy rettegés. A negatív hírek, a borzalmak elárasztják az életünket. Ha azt a képet fogadjuk el valóságnak, amit a hírek mutatnak, abból egy épeszű ember csak azt a következtetést vonhatná le, hogy az egész emberiség meghibbant, megőrült, mindjárt itt az armageddon.
Én ezt a képet nem fogadom el. Az kétségtelen tény, hogy zaklatott, veszélyes időket élünk, a világ kifordulni látszik önmagából, súlyos válságok, konfliktusok, veszélyek látszanak mindegyik földrészen. Sajnos a mi kontinensük is igen nehéz helyzetbe navigálta magát – egyelőre sem a gazdasági válságot, sem a demográfiai problémákat, sem a migránsválságot nem képes eredményesen kezelni.

Brüsszel megbukott, ezt ma már minden józaneszű ember látja. Azonban Brüsszel nem egyenlő Európával. Ahogyan a világban zajló folyamatokat látom, egyre biztosabb vagyok abban, hogy a kisebb közösségek, a nemzetek, a nemzeteken belül a városok, a helyi közösségek jelentősége a jövőben egyre inkább felértékelődik a nagy és tehetetlen, nemzetközi sóhivatalokkal szemben.

A kisebb, természetes közösségek képesek arra, hogy egyre inkább érvényesüljön bennük a kölcsönös odafigyelés, felelősség és bizalom egymás iránt.

A világban zajló átalakulások, válságok egyben új helyzetet teremtenek, új lehetőségeket, esélyeket, és ahol ezekre időben és megfelelően reagálnak az emberek, ott vannak eredmények, sikerek. Ezeket érdemes észrevenni, érdemes odafigyelni rájuk és örülni nekik.
Vegyük észre, és becsüljük meg, hogy a világban lévő zűrzavarban és puskaporos hangulatban - bármily furcsán hangzik is, de igaz - Magyarország és szűkebb hazánk, Újpest a béke, biztonság szigete e pillanatban. Vegyük észre és örüljünk neki, hogy megannyi problémánk, gondunk, bajunk, félelmünk közepette egy sor jó dologról is beszámolhatunk saját házunk tájáról.

Magyarország hat és fél éve a csőd szélén állt – hol vagyunk ma már attól?

Folyamatosan nő a foglalkoztatás és csökken a munkanélküliség. Hat évvel ezelőtt még kínzó, 12 százalékosnál is magasabb munkanélküliség szorongatta a magyarokat, azóta sikerült leszorítani jóval 5 százalék alá.

A harmadik helyen állunk Európában a foglalkoztatottság terén. Magyarországot 2016-ban mind a három nagy hitelminősítő intézet felminősítette, az ország képes arra, hogy az idei évben tovább csökkentse az adókat, köztük az áfát, jelentősen növelje a minimálbért.

Magyarországon és itt Újpesten mindenki nyugodtan szilveszterezhetett idén is, nem úgy, mint például Németország nagyvárosaiban.
Mi az elmúlt évben a kétségkívül veszélyes és zavaros globális körülmények ellenére is békés, rendezett körülmények között fejlődhettünk. Az ország is és Újpest is.
Befejeztük az Ugró Gyula park felújításának első ütemét, és jelenleg zajlanak a felújítás második ütemének munkálatai. Amint az időjárás lehetővé teszi, a felújított Semsey-park teljes egészében, a futókörrel együtt átadásra kerül, a Kunhalom utcai vadonatúj orvosi rendelő átadása is karnyújtásnyira van. Hamarosan egy huszonegyedik századi, zöldenergiát hasznosító rendelőben fogadhatják az orvosok a betegeket. És ne feledkezzünk meg a legjelentősebb fejlesztésünkről. A legnagyobb épülő projekt a város életében az új piac és vásárcsarnok, és az épülethez tartozó kulturális- és rendezvényközpont. A rendszerváltás után minden egyes ciklusban fejlődött a város, sőt még a tanácsi időkben is valamelyest, de ekkora volumenű önkormányzati beruházás eddig még nem volt. Terveink szerint a következő karácsonykor az új piac már üzemelni fog.
A következő időszak egyik fő feladata számunkra az üzlethelyiségek, árusítóhelyek értékesítése. Ezekre pályázati rendszerben lehet jelentkezni. Megragadom az alkalmat, hogy felhívjam mindenki figyelmét, aki szeretne az újpesti piachoz színvonalának megfelelő termékeket árulni az új vásárcsarnok élelmiszerpiacán, hogy keresse a regisztrációs lehetőségeket.

Vannak további nagy terveink, ki kell használnunk a magunk erőforrásait és azokat a lehetőségeket, amelyeket az ország gazdasági erősödése és a kormány kedvező intézkedései nyitnak meg számunkra.

Ennek érdekében ettől az évtől erősíteni és bővíteni fogjuk a városfejlesztési politikánkat, amihez külön alpolgármesteri funkciót is rendelünk.
Terveink szerint ide fog tartozni a külső kapcsolataink, más városokkal való gazdasági és kulturális együttműködések bővítése, külső források, befektetők bevonása, európai uniós és állami pályázatok menedzselése.

Továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy Újpest és a sport legendásan erős kapcsolatát tovább mélyítsük. Nem véletlen az, hogy sorozatban nyerjük el a legsportosabb város címet. Idén megkezdődik egy multifunkcionális sportcsarnok építése. Ilyen létesítmény jelenleg nincs Újpesten. Ezt az adósságot is rendezzük tehát.

Itt szeretnék szót ejteni az UTE díjról. Mi, újpestiek tiszteljük és hagyományosan megbecsüljük azokat, akik eredményeikkel városunk jó hírét öregbítik. Kimagasló teljesítménnyel számos újpesti fiatal is büszkélkedhet, ezért az UTE Baráti Kör 2014-ben díjat alapított. Az elismerés célja, hogy motiválja, inspirálja azokat az UTE versenyzőket, akik nem csak eredményeikkel, hanem mentalitásukkal, kifejezik azokat az értékeket, melyekkel példaként állíthatók az UTE sportolói elé.
A 2016-os esztendőben a szakosztályvezetők kérésére már 3 kategóriában hirdettünk győztest, ugyanis a lány és fiú kategóriák mellett a csapatembert is díjaztuk. Így lehetőség van elismerni a röplabdázók, jégkorongozók és labdarúgók munkáját is. Terveink szerint jövőre az Ifjú reménység díjjal bővítjük majd a díjak kategóriáját, és nem csak a 18, hanem a 14 éven aluliakat is jutalmaznánk.

Sajnos muszáj megemlítenem az Újpest FC profi labdarúgócsapata és az UTE utánpótlása között kialakult feszültséget. Nem tudom elképzelni Újpestet azonos gyökerű, egyaránt lila-fehér, de rivalizáló klubokkal. Nagyon bízom benne, mi több, az újpesti polgárok nevében elvárom, hogy mielőbb sikerüljön konstruktív kapcsolatot kialakítani a felek között. Továbbra is minden tőlem telhetőt megteszek ennek érdekében, de tudnia kell mindenkinek, hogy egy vitás helyzet rendezéséhez mindenki részéről maximális jószándék és akarat szükséges.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Az európai nemzetek, és kisebb közösségeik nagy kihívás előtt állnak.
A határozott intézkedéseknek köszönhetően Magyarországon enyhült a migrációs nyomás, de a migránsválság ezzel korántsem oldódott meg.
A globális éghajlatváltozás és az a tény, hogy egyes távoli területeken elképesztő mértékű népességrobbanás történt, számtalan, korábban nem tapasztalt kihívás elé állít majd bennünket.

Városaink is átalakulóban vannak. Azt látjuk, hogy sok helyen ismét fordulat állt be az urbanizáció folyamatában, a nagyvárosok centrumai fekete lyukként szippantanak be mindent. Odakoncentrálódik a pénzügyi és kulturális életen túl az turistaforgalom, a szórakoztató ipar, a szolgáltatások jelentős része, így aztán a munkahelyek is. A regionális erőközpont pozíció illetve az ehhez kapcsolódó érdekek minden mást felülírnak. Ehhez társul a migráció, az Európába áramló tömegek korlátlan és esztelen befogadása. Mindezek következményeként Európa nagyvárosainak többségére lassanként nem lehet ráismerni. A városok egyes belső negyedeiben egyszerre van jelen a legnagyobb luxus és a teljes lepusztultság, miközben a külső városrészek afféle alvóvárosokká válnak, ahová csak aludni járnak az emberek.

Budapesttel kapcsolatban is megfigyelhetők hasonló folyamatok. Mi azonban nem akarjuk, hogy Újpest alvóvárossá váljon. Ezért a városfejlesztési politikánkban a legnagyobb hangsúlyt azok a programok, projektek, fejlesztések és beruházások kapják, amelyek leginkább szolgálják a helyi közösségi életet, azt, hogy az újpestiek itt, helyben találjanak meg lehetőleg mindent, ami fontos számukra.

Újpest, ahol szeretünk élni – ez nem csak egy szlogen, ez a városvezetési filozófiánk lényege, amit az újpestiek mondtak ki az Újpesti Párbeszédben. Mi pedig ennek a filozófiának rendelünk alá mindent, ezt tartjuk szem előtt minden városunkat érintő döntésünkben.
Ez fog bennünket vezetni a jövőben is.

Erre hívom ismét Önöket is, ehhez kérem támogatásukat, segítségüket. Azt kérem, hogy 2017-ben is ennek szellemében dolgozzunk továbbra is együtt Újpestért.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

 

(ujpest.hu)