WINTERMANTEL ZSOLT

Nekem Újpest a város. Közösségünk akár a család, erőt és kitartást ad, hogy közösen többet tehessünk: Együtt Újpestért!
2015.09.03.

Akikre mindannyian felnézhetünk

Wintermantel Zsolt polgármester a Városnapok keretében átadta az Újpestért Díjakat és az Elismerő Okleveleket. Az alábbiakban az ünnepségen elhangzott beszédét közöljük.

undefined

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Szokták mondani, hogy egy jó társaságban szinte repül az idő.
Lehet ebben valami igazság.
Újra Városnapok, megint összejöttünk, hogy hagyományosan kitüntetéseket adjunk át azoknak, akikre leginkább büszkék vagyunk, vagyis eltelt egy év. Nekem mégis úgy tűnik, mintha csak tegnap lett volna a legutóbbi ilyen alkalom. Szerintem elmondhatjuk, hogy Újpesten jó a társaság, erős és életteli a közösség, itt valóban repül az idő.

Azt is szokták mondani, hogy gyorsabban telik az idő azok számára, akik aktív, tevékeny életet élnek, sokat vállalnak. Ilyenkor minden évben őket ünnepeljük, köszöntjük. Azokat, akik az aktívak közül is legaktívabbak, akik a legtöbbet vállalják és teljesítik, és akikre ezért mindannyian felnézhetünk.

Hála Istennek, és Hála az újpestieknek, mindig nehéz a dolgunk, mert igencsak bő kínálatból kell választanunk. Ha belegondolunk, mi minden történt városunkban, az utóbbi években, szerénytelenség nélkül mondhatjuk, hogy ez a cselekvő emberek városa, itt bizony gyorsan megy az idő.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Ahogy minden jó asztaltársaságnál, a városi közösségben is vannak hangadók, olyanok, akik képesek magukkal ragadni a többieket.
Olyanok, akikre anélkül is odafigyelnek az emberek, hogy feltűnősködnének, olyanok, akik nem mesterkednek azon, hogy felfigyeljenek rájuk, de a szavaik, tetteik, a tartásuk és az eredményeik miatt mégis a figyelem középpontjába kerülnek.

Önök, akiket ma kitüntetünk, az újpesti asztaltársaság hangadói. Tetteikkel, életvitelükkel, eredményeikkel, és a városrészhez való hűségükkel kivívták az újpestiek tiszteletét és nagyrabecsülését, példaként szolgálnak másoknak.

Ahogyan Winston Churchill mondta „A nagyság ára a felelősség”. Akire figyelnek, akinek az élete példaként szolgál mások előtt, az felelősséggel tartozik. A felelősségvállalásban mutatkozik meg a különbség egy közösség igazi példaképei és a média által gyártott sztárok között.
A celebek nemigen tartoznak felelősséggel másnak, legfeljebb a producerüknek, a példaképek élete viszont folyamatosan mások szolgálatában teljesedik ki. Kiválónak lenni és megmaradni épp ezért fölemelő, de teher is egyben. Mindenkor meg kell felelni a saját maga által felállított mércének.

Ez az életerő és energia, amit maguk körül sugároznak, mozgásba hozza, előreviszi az egész közösséget.

Ezt az elkötelezettséget, ezt a kitartást, ezt a többlet energiát szeretnénk jutalmazni évről évre.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Egy erős közösségben, amelyik összetartó, amelyik képes az összefogásra, ahol az emberek odafigyelnek és segítenek egymáson, ott az egyéni célok is könnyebben valósíthatóak meg. A jó környezet segíti az egyén kiteljesedését. A jó környezet pedig itt Újpesten adott, a mi városunk híres az itt élők lokálpatriotizmusáról, öntudatáról.

Az egyéni sikerek, mint az Önök sikerei pedig tovább erősítik a közösségünket. Ilyen módon mutatkozik meg, hogy a jó közösségekben az egyéni boldogulás és felemelkedés sokkal könnyebb. Ezért nem csak Újpest hálás és büszke önökre, hanem Önök is hálával tartoznak Újpestnek és az újpesti embereknek.

A városért végzett munkájukért, tetteikért, példás életvitelükért örömmel és megtiszteltetéssel nyújtom át az újpesti emberek nagyrabecsülését és szeretetét jelképező kitüntetést. Viseljék büszkén és felelősséggel!

Hadd zárjam köszöntőmet Aharon Appelfeld gondolatával.

„Az egyén minden fontossága ellenére sem minden. A közösség fontosabb nála, mert az hozta létre a nyelvet, a kultúrát és a hitet. Ha az egyén a közösség javáért dolgozik, felemeli azt, és maga is felemelkedik vele együtt.”

Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

 

(ujpest.hu)