WINTERMANTEL ZSOLT

Nekem Újpest a város. Közösségünk akár a család, erőt és kitartást ad, hogy közösen többet tehessünk: Együtt Újpestért!
2015.07.27.

Az újpestiek elvárják a bocsánatkérést

Az MTK elnöke Wintermantel Zsolt csütörtök esti Facebook-bejegyzésére reagált sajátos módon. Az Újpesti Baráti Kör bocsánatkérést vár.

Csütörtökön úgy esett ki a Ferencváros az Európa Ligából Szarajevóban a Zeljeznicar ellen, hogy a csapat helyszínre utazó szurkolói – nagyjából 250-en – nem láthatták a mérkőzést. Ennek oka az volt, hogy Kubatov Gábor, a klub elnökének kérésére - az esetleges atrocitásokat elkerülendő - a szervezők nem engedték be a zöld-fehérek szurkolóit a meccsre. Egyes beszámolók szerint mindez annak ellenére történt, hogy a bosnyák szurkolók maguk is kiálltak a vendégek beengedése mellett, sőt, a meccsen egyértelműen kifejezték nemtetszésüket a történtek miatt. 

A döntést élesen kritizálta a meccs után Újpest polgármestere, Wintermantel Zsolt, aki Facebook-bejegyzésében a következőt írta:
„Az FTC minden egyes NB1-es vereségének örülök. Szívből! Ha a Magyar Kupában kikapnak nevetek. Hangosan. Amikor mi verjük meg őket, gyönyörűség! Ha Magyar csapat nemzetközi mérkőzést játszik, magyar vagyok. Szeretném a jót, a jobbat! Jó lett volna, ha az FTC továbbjut. A focinak vannak törvényei. Íratlan szabályai, legendái, történetei, feltételezései, babonái. Ma született egy új! Az a csapat, mely harcol a szurkolói ellen, aki a több száz kilométerre elutazó támogatóit kitiltja, hazazavarja: NEM NYERHET!”

undefined


Nem sokkal később az MTK elnöke Deutsch Tamás, kifordítva a Wintermantel sorait, beszállt az üzengetésbe. A felháborodást az üzenet utolsó mondatai váltották ki. Deutsch Tamás a következőket írta ugyanis:
 "... akad szegény, szerencsétlen, uborkafára felkapaszkodott idióta, akinek a futball szépségéről fogalma sincs, aki azt sem tudja, eszik vagy isszák a sportszerűséget. Aki büszkén azt gondolja, ha bunkóbb a legbunkóbb futballhuligánnál, akkor jófej klubelnök. (Wintermantel Zsolt nem elnöke a klubnak, még csak nem is tagja az elnökségnek. A klubelnököt Őze Istvánnak hívják. Hogy ilyesmit illene-e tudni egy másik klub elnökének, az maradjon költői kérdés. A szerk.)  Pedig csak egy szánalmas lájkk...va. Igazi, tőről metszett lila majom. Aki NEM NYERHET!"

A kék-fehérek elnökének bejegyzésére (aki "civilben" Európa parlamenti képviselő, korábbi sportminiszter) reagált az UTE Baráti Kör is. Mint írják, "az, hogy az FTC hogyan teremti meg a kulturált szurkolást környezetében, nem a mi dolgunk, bár a kérdésben a véleményünk megvan. Az, hogy városunk polgármestere ebben a kérdésben elmondja saját, normálisan megfogalmazott, nem bántó véleményét, a világ legtermészetesebb dolga kellene, legyen ma hazánkban.
 Az, hogy egy, az ellenfél táborához tartozó szurkoló lila, zöld, kék vagy egyéb majomnak titulálja a másikat, bár nem a kultúra netovábbja, de még az éppen a … „nem nyílik ki a bicska a kelleténél jobban a zsebben” … kategóriába tartozik.
 Ellenben az, hogy az egyik, az Újpest után a 2. legpatinásabb sportegyesület elnöke, egyben a hatalmon lévő kormánypárt egyik arca, közszereplő, egykori Sportminiszter nyilvánosan kioktassa Újpest város polgármesterét, megalázza az Újpest szurkolókat - és számunkra ez a legfontosabb - az felháborító és elfogadhatatlan."
 

Az UTE baráti kör véleménye szerint "a közmondás azt tartja, „ne azt nézd, hogy mit mond, hanem azt, hogy ki mondja!”, ezért arra kérjük Önt, gondolja át, hogy az Ön pozíciójában megengedhető-e az a stílus, melyet az éjjel használt. A közmondás azt is mondja „reggel mindig okosabb az ember, mint az éjszaka.”Remélhetőleg a mai napon már Ön is látja, a sportvezető feladata nem a viszályok szítása, a békétlenkedés, a „lila majmozás”, hanem éppen ellenkezőleg, a tisztelet maximális megadása, és az ezzel kapcsolatos példamutatás.

Azt gondoljuk elnök úrról, hogy ezekkel a gondolatokkal egyet ért, mert Ön volt az a klubelnök, aki megtisztelte jelenlétével a 130. évfordulóját ünneplő Újpesti Torna Egyletet, Magyarország legrégebben alapított, és olimpiai aranyérmek tekintetében legeredményesebb nagyegyesületét. Ezzel ott és akkor példát mutatott sportszerűségből, tiszteletből." - írják Deutschnak címzett üzenetükben a lila szurkolók baráti körének tagjai, akik egyben bocsánatkérésre szólították fel az egyébként sem cizellált stílusáról közismert politikust.

A levelet az UTE Baráti Kör elnöksége és tagsága nevében Dr. Somos András, ügyvéd, Újpest díszpolgára, az UTE Baráti Kör tiszteletbeli elnöke és Borsche Gábor az UTE Baráti Kör elnöke írta alá.

 

(ujpest.hu)