WINTERMANTEL ZSOLT

Nekem Újpest a város. Közösségünk akár a család, erőt és kitartást ad, hogy közösen többet tehessünk: Együtt Újpestért!
2015.07.07.

Közel 20 hektáros sport-rekreációs fejlesztés Újpesten

Újpest Önkormányzata és az Újpesti Torna Egylet együttműködésében kormányzati támogatással, a Szilágyi Út - Tábor utca - Pálya utca - Erdősor utcák által körülhatárolt, jelenleg is sportcélú területeken magas színvonalú, többcélú sportközpont létesül.

A jelzett területen 2013. óta jelentős fejlesztések valósultak meg. Újpest Önkormányzatának beruházásával a gyermekek legnagyobb örömére megvalósult az intenzív mozgás örömét és sportos kikapcsolódást játékosan biztosító Tarzan Park. A Szilágyi úti Sportközpontban az Önkormányzat és az UTE együttműködésében közel ötszáz millió forint értékben valósultak meg fejlesztések a tömegsport és az élsport infrastrukturális feltételeinek javítása érdekében. A klubházat és öltözőépületet kívül és belül is felújították, energetikai korszerűsítés is történt. Megújult a futófolyosó és felújítások történtek a tornacsarnokban is.
A megkezdett beruházások folytatásában óriási változást jelent, hogy Magyarország Kormánya a 2016. évi költségvetésének XX. fejezetében a fővárosi sportegyesületek támogatására jelentős összeget különített el, mely alapján több milliárd forint értékű sport-rekreációs fejlesztés valósulhat meg.

undefined


A beruházásban többek között multifunkcionális sportcsarnokot, edzőpályákat, tömegsport jégcsarnokot, tenisz-, streetball-, és strandröplabda pályákat, futballpályákat, hosszútávfutókört, atlétika pályát, illetve hozzá kapcsolódó kiszolgáló építményeket, öltözőket, konditermet, sport és egészségállapot- felmérő központot magába foglaló sportcentrum alakulhat ki.

Az érintett ingatlanok tulajdonosai - Újpest Önkormányzata, a General Electric, illetve a Sanofi Aventis Zrt. - az előzetes tárgyalások után jelezték, hogy az ingatlanok értékesíthetők, és kifejezetten örültek annak, hogy ilyen egészségtudatos, XXI. századi beruházás valósulhat meg az eddig alulhasznosított területen. A Képviselő-testület széleskörű lakossági és a társadalmi szervezetekkel folytatott konzultáció után Újpest Integrált Településfejlesztési Stratégiájában kiemelt akcióterületté nyilvánította a területet. Ahhoz, hogy a beruházás megvalósulhasson az érintett területen, Újpest Önkormányzatának (az Épített Környezet Alakításáról és Védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 20.§ 1. a) értelmében új kerületi építési szabályzatot kell alkotnia, mely elkészültéig változtatási tilalmat fog elrendelni. Ezen időszak alatt, a szakhatóságok bevonásával, részletes vizsgálatokat kell lefolytatni az érintett területeken.

undefined


Újpesten az elmúlt években jelentős sport és rekreációs beruházások valósultak meg. Megépült saját uszodánk, átadásra került a Szilas Park és a négyévszakos sípálya, megnyitotta kapuit a Tarzan Park, 12 ovifoci pálya létesült, az iskoláinkban 8 új műfüves, vagy gumiburkolatú sportpálya épült, számos tornaterem felújításra került. Két nagyméretű és két Bozsik műfüves pálya, valamint egy nagyméretű füves pálya épült. A Tábor utcai területen megkezdett fejlesztés a jövő évi költségvetésben szereplő támogatással új nagyságrendben folytatódhat.

 

Wintermantel Zsolt
Újpest polgármestere
 
Őze István
az UTE klubigazgatója