WINTERMANTEL ZSOLT

Nekem Újpest a város. Közösségünk akár a család, erőt és kitartást ad, hogy közösen többet tehessünk: Együtt Újpestért!
2015.05.29.

Szuperkórház: Újpest segít az előkészítésben

Az újpesti képviselő-testület immár hivatalosan is kifejezte azon határozott szándékát, hogy minden eszközzel azon lesz, hogy a fővárosba tervezett új fekvőbeteg-ellátó centrum Újpesten épüljön fel. Erről a testület csütörtöki ülésén, Wintermantel Zsolt kezdeményezésére döntöttek a városatyák.

Mint a polgármester előterjesztésében olvasható: „Újpest mindig elkötelezett volt a magas színvonalú egészségügyi ellátás iránt. Önálló városként négy kórházat tudott fenntartani, amelyek létrehozásában, fejlesztésében az újpesti polgárok adományainak is szerepe volt. Újpest mind közösségi közlekedésének fejlettsége, a továbbfejlesztés lehetőségei, mind közúti kapcsolatrendszere révén nem csak Budapest északi régiójából, hanem a város más részeiből és az agglomerációból is könnyen és gyorsan megközelíthető.”

undefined


A polgármester már korábban is kifejtette azon határozott álláspontját, ha a Kormány egy modern, a kor követelményeinek megfelelő, gazdaságosan üzemeltethető kórházat akar építeni, akkor annak zöldmezős beruházásban, kitűnő közlekedési kapcsolatokkal rendelkező helyszínen kell megvalósulnia. Az eddig szóba került helyszínek közül az újpesti terület a legalkalmasabb az új komplexum megvalósítására. Káposztásmegyer térségében egy új kórház felépítéséhez megfelelő területek állnak rendelkezésre. Ezek közül is kiemelendő a tervezett intermodális csomópont mellett lévő terület, amely az Újpesti és a Fővárosi Önkormányzat közös tulajdona. Ez a terület mind közlekedési, mind infrastrukturális szempontból megfelelő helye lehetne az új intézménynek - áll az előterjesztésben.

A polgármester korábban a blogjában is részletesen érvelt az újpesti kórház mellett:.

Az egészségügyi kormányzat döntését segítendő a képviselők most határozatban is megerősítették, Újpest kész minden együttműködésre annak érdekében, hogy az új "szuperkórház" a kerületben épüljön fel, így kész a szükséges ingatlanokat is – egy megállapodás keretében – rendelkezésre bocsátani.

A most elfogadott határozat szerint „A Képviselő-testület felkéri Magyarország Kormányát, hogy a Budapesten felépíteni tervezett új kórház helyének kijelölése során mérlegelje annak lehetőségét, hogy az – a terület jó adottságai és a jelenlegi észak-budapesti egészségügyi ellátó-rendszer fejlesztésének szükségessége miatt – Újpesten valósuljon meg.”

Az Önkormányzat felajánlja tevőleges közreműködését a beruházás Újpesten történő megvalósításának elősegítése érdekében."


A testületi döntéssel párhuzamosan, az évek óta sikerrel zajló Újpesti Párbeszéd idei fejezetének részeként, a város aláírásgyűjtésbe kezd, bevonva az újpestiek közösségét is döntés előkészítésébe. Az aláírásgyűjtő ívet online is elérhetővé tették, így az szabadon nyomtatható és sokszorosítható.

Az aláíróív INNEN letölthető