WINTERMANTEL ZSOLT

Nekem Újpest a város. Közösségünk akár a család, erőt és kitartást ad, hogy közösen többet tehessünk: Együtt Újpestért!
2015.05.07.

Lila-fehér fogadóóra

Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere, "civilben" a lila-fehérek egyik leghangosabb szurkolója hétfő este élőben válaszolt a sportrajongó újpestiek kérdéseire, az Újpesti Torna Egylet Hivatalos Facebook oldalán.

A Virtuális kávézásnak nevezett beszélgetés már nem az első az idén. A polgármestert az elmúlt hónapokban több társaság is vendégül látta Facebook oldalán egy-egy ilyen köteletlen kérdezz-felelek órára. A különleges online interjút tehát akár egy virtuális roadshow egyik állomásának is tekinthetjük.

Újpest első embere ezúttal sem kímélte a hazai labdarúgó hivatalosságokat és az Újpest FC tulajdonosáról is szólt. Mint kiderült - annak ellenére, hogy a 444.hu internetes portál korábban megpróbált gúnyolódni a kezdeményezésen - az újpestieket és a lila-fehér szurkolókat nagyon is érdekli, ha közvetlenül válthatnak szót polgármesterükkel olyan ügyekről, amelyek őket érdeklik, vagy akár közvetlenül érintik.

undefined


Egy kérdésre reagálva például Wintermantel Zsolt örvendetesnek nevezte, hogy sok év építkezés után mind a röpis lányok, mind a jégkorongozók egyre szebb eredményeket érnek el. A vasárnapi gödöllői eredmény biztató - húzta alá a polgármester, aki a vízilabdáról sem feledkezett meg noha ez a terület  fájó sebet jelent a városnak, hiszen a szakosztály sok évvel ezelőtt megszűnt. Az azt firtató kérdésre, vajon a kerület támogatná-e a sportág felélesztését, Wintermantel kijelentette, nagy fájdalom neki is, ami történt. "Egy hihetetlenül sikeres szakosztály szűnt meg. Persze a pénz miatt, nem is a hiánya miatt, de mindegy is, mert a szereplők, ki-ki másként emlékszik rá. Egy új szakosztály felépítése rengeteg munka. Én annak örülnék, ha az UVSE újra a mi kötelékünkben lenne! - írta válaszában, utalva arra, hogy az Újpesti Vízilabda Sport Egyesület a mai napig lilában játszva, de az UTE-tól elkülönülten egyre szebb eredményeket ér el a sportágban.

Az eszmecsere során kritika illette a sportok népszerűsítését, illetve a sportesemények alacsony nézőszámát is, aminek kapcsán a polgármester hangsúlyozta: a nézőszám egyáltalán nem  csak a csapatok teljesítményétől függ. Ennek ellenére, vagy ezzel párhuzamosan a város minden rendelkezésére álló kommunikációs eszközzel támogatja a sportéletet: "Az Újpesti Napló és a közösségi televíziónk rendszeresen hírt ad csapataink sikereiről, az Újpesti Programajánlóban is rendszeresen ott vannak a mérkőzések időpontjai" - írta.

Voltak, akik még több, az uszodához hasonlóan új sportlétesítményt hiányoltak, elismerve, hogy valóban említésre méltó a sok pályaépítés, de vajon gondolnak-e a többi sportágra is - szólt a kérdés. Wintermantel Zsolt ezzel kapcsolatban tájékoztatta a kérdezőt, hogy elkészült a Szilágyi úti sportcentrumon belül egy új, fedett, 300-400 néző befogadására alkalmas csarnok terve, amelynek már folyamatban van az engedélyezése. Ebben egy 20*40-es pálya lesz, ami persze kézilabdára, futsalra kosárlabdára és természetesen röplabdára is alkalmas lesz.
De az elmúlt években építettünk például egész évben használható sípályát is - emlékeztetett a polgármester.

undefined


Számos sportszakosztály működik Újpesten, és a torna, a kajak és úszás révén olimpiai bajnokokkal is büszkélkedhet a város, mégis a legtöbbeket foglalkoztató és legellentmondásosabb sportág továbbra is a labdarúgás maradt.

Volt, aki az infrastruktúrában látta ez egyik okát az utóbbi idők visszafogott teljesítményének, sőt, egyenesen azt írta, a csapat megérdemelne egy tisztességes stadiont. Mint Wintermantel válaszában fogalmazott: annak idején, elsőként és egyedüliként a lila-fehérek stadionját csinálták meg. Ennek a hátrányát "élvezi" ma a csapat, hiszen míg a többi stadion nemcsak megújul, de egyenesen újak születnek, addig a Szusza valahogy kimaradt a sorból. A polgármester igyekezett megnyugtatni az aggódókat: a kormány 800 millió plusz Áfa összeget különített el az újpesti stadion felújítására. Ez a fejépület befejezésére (Megyeri út felőli üresen álló helységek),  a székház, a bejáratok, a lelátók átalakítására és kiszolgálására (wc/büfé/egyéb kiszolgáló egységek), edzőközpont/VIP/Média rész kialakítására illetve a stadionbiztonság fejlesztésére lesz elegendő.

A stadionbiztonság más aspektusból is hangsúlyt kapott, hiszen Wintermantel Zsolt meglehetősen hangos szószólója a szurkolói kártyához kapcsolódó "idiotizmusok" elleni mozgalomnak. Mint fogalmazott, "sokan sok félét akarnak, nincs egység és ezt az MLSZ ügyesen kihasználja. Egységben kellene (azonos, néhány fontos kérdésben egyeztetett állásponttal) a szurkolóknak fellépni, a kluboknak összefogni. Ha ez nincs az MLSZ röhög a markába!"

Ami az MLSZ-t illeti Újpest polgármestere konkrét "felkérést" is kapott az érdeklődőktől. Valaki azt kérdezte, vannak-e elnöki ambíciói, elvállalná-e a posztot, ha felkérnék rá? Wintermantel Zsolt nem kifejezetten a kérdésre válaszolva, mégis meglehetősen sokat mondóan annyit írt: "Csányi Sándor véleményem szerint nem azért elnök, mert ő a legalkalmasabb, hanem azért, mert az NB1-et OTP Bank Ligának, az NB2-t pedig Merkantil Bank ligának hívják. (Merkantil Bank, az OTP csoport tagja)".

Nem ez volt az egyetlen tisztség, amelyre az érdeklődők szívesen látták volna a polgármestert. Volt olyan, aki egyenesen klubelnöki széket adott volna neki, ám Wintermantel ezt is elhárította. Mint írta: "Már a kérdés is megtisztelő! Ennek ellenére azt gondolom, hogy jobb az, ha a polgármester "kívülről" tud segíteni. Amikor az UTE elnökségébe történő önkormányzati delegálásról volt szó, akkor is inkább a Jegyző Urat küldtük!"

A klubbal kapcsolatban egyébként nem csak ez a kérdés érkezett a csapatot szinte minden meccsére követő polgármesterhez. Aggódó szurkolók azon félelmüknek adtak hangot, vajon NB1-es lesz-e a csapat a 2015-06-is idényben is. Wintermantel azt mondta, bízik benne, hogy nem lesz gond, bár sok múlik a tulajdonoson is. Szerinte a jelenlegi tulajdonos sértődötten, begubózva irányítja a klubot, és sértett kisfiút játszik, ami senkinek sem jó. Mindazonáltal arra a kérdésre, nem lenne-e jobb a csapatot magyar kézben tudni, a polgármester csak annyit válaszolt: "Ha a jelenlegi helyzetből indulok ki, akkor igen. Ha a Tolnai-érából, akkor nem. Tőkeerős, tisztességes, az UTE hagyományait tisztelő tulajdonos kell!"

A tulajdonosváltás kérdése nem nagyon hagyta nyugodni a közönséget, mert más is érdeklődött az iránt, vajon várható-e tulajdonosváltás a klubnál. A kérdező az önkormányzat szerepvállalásában illetve új befektetőben is reménykedett. Wintermantel szerint azonban tulajdonosváltás csak akkor lehet, ha valaki el akar adni, és valaki meg venni akar. Ez egyelőre egyszerre nem állt fenn még.

Ahogy az sem, hogy a Szusza stadionnak új tulajdonosa lenne a láthatáron. Mint a polgármester szintén olvasói kérdésre válaszolva kifejtette: "(A stadionnak) volt ára, szó is volt arról, hogy eladnák. Nem jött össze az üzlet. Lehet, hogy jobb is!"

Egyik kérdező szerint nagyobb megbecsülés kellene az olyan legendás játékosoknak, mint Törőcsik vagy például Zámbó. Wintermantel Zsolt megnyugtatta, hogy se a város, se a csapat nem feledkezik meg a legnagyobbjairól. "Törő nagyon beteg, de hála az összefogásnak, jó helyen van, kezelik, gondoskodnak róla. Ez ugyan sokba kerül, de az UTE Baráti Kör és sokan mások segítik. Aki tud, csatlakozhat. Zámbó András jelenleg is edzősködik az utánpótlásnál, jól van! Ma is találkoztunk, egy újabb ovifoci pálya avatón. Tóth Andris is ott volt" - írta a polgármester.

undefined


Egyetlen dologról nem esett szó a virtuális kávézás során: arról a lila-fehér bohócsipkáról, amelyet Wintermantel egy fotón visel, és amelyről a beszélgetés beharangozójában azt írták: ha megkérdezik, elmeséli a történetét. Senki nem kérdezte meg, lehet azért, mert mindenki tudja a sztorit, de mi azért megkérdeztük utólag is. A polgármester elmondta: fogadást kötött arra, hogy megnyeri a csapat a tavalyi kupadöntőt. A tét az volt, hogy ha nyernek, egész este viselni fogja a sipkát a város első embere. Hatalmas örömmel tette a fejére a győztes meccs után!

 

(ujpest.hu)