WINTERMANTEL ZSOLT

Nekem Újpest a város. Közösségünk akár a család, erőt és kitartást ad, hogy közösen többet tehessünk: Együtt Újpestért!
2015.04.13.

Lakhatást hajléktalanoknak

Céges forrásból, önkormányzati részvétellel Újpesten és Kőbányán öt-öt lakást újít fel hajléktalanoknak a Habitat for Humanity Magyarország. Az erről szóló megállapodást a városháza dísztermében írták alá április 9-én.

Az otthonteremtő kezdeményezés nagykövete Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász, Újpest díszpolgára.

undefined



 

A Habitat for Humanity „elsőként lakhatást” programját folytatva – vállalati, non profit és önkormányzati összefogással – tíz önkormányzati bérlakást újít fel, ebből ötöt Újpesten. Az ingatlanokat Újpest és Kőbánya biztosítja. A felújítást a civil szervezet, a Saint-Gobain Initiatives Foundation (az építőipari vállalat alapítványa) és a francia Abbé Pierre Alapítvány segítségével végzi el.

Szekér András, a Habitat for Humanity Magyarország igazgatója, a városháza dísztermében tartott sajtótájékoztatón kiemelte, az építőipari cég hetvenhatezer euróval támogatja a kezdeményezést, ezen felül önkéntes munkaerő formájában is az alapítvány segítségére vannak. A beköltöző fedél nélküliek esélyt kapnak az új életre, amihez az önkormányzatok lakások formájában biztosítanak támogatást.

Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász, Újpest díszpolgára úgy fogalmazott, tudja, mennyi nehéz sors létezik, az érintettek számára ez az újrakezdés óriási lehetőség.
– Ez egy nemes cél, amiért érdemes küzdeni – fűzte hozzá.

Wintermantel Zsolt
, Újpest polgármestere azt mondta, a törvényi szabályozás nem teszi az önkormányzatok feladatává ezt a kérdést, ennek ellenére Újpest önként vállal szerepet.
– Külön öröm, hogy civil szervezetek is magukénak érzik és gazdasági társaságok is támogatják a jó ügyet. Tavaly Nagy István alpolgármester menedzselésével öt lakást bocsátottunk a fedél nélküliek rendelkezésére. Az ötből négy bérlő bent marad, ami komoly siker és eredmény – mutatott rá Wintermantel Zsolt.

Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere azt mondta, a hajléktalanság problémája már az ipari forradalmat követően létező jelenség, sőt Budapest az 1930-as években már komoly ellátórendszert üzemeltetett. Szerinte manapság egy kilakoltatás sokkal nagyobb visszhangot kap, mint amikor segítséget nyújtanak.
Kovács Róbert úgy gondolja, ha más települések, kerületek is így tennének, akkor legalább a problémakört képező jéghegy csúcsát felszámolhatnák.

Tomas Rosak, a Saint-Gobain regionális vezérigazgatója visszautalt a cégcsoport múltjára, majd kiemelte: 2008-ban a fair üzleti magatartás, a partnerek és a társadalom iránti tisztelet filozófiája mentén hozták létre a projektben részt vevő alapítványukat. A vállalat alapítványa az elmúlt hat évben egyébként 48 ország 200 nonprofit szervezetét támogatta eddig, emellett munkatársaik személyesen is részt vesznek egy-egy társadalmi szerepvállalásban.

A tájékoztató után legvégül az együttműködésről szóló dokumentumokat írták alá. Újpesten idén öt, jövőre két lakást újítanak fel és adnak át.

 

(ujpest.hu)