WINTERMANTEL ZSOLT

Nekem Újpest a város. Közösségünk akár a család, erőt és kitartást ad, hogy közösen többet tehessünk: Együtt Újpestért!
2014.10.20.

Három nap önkéntesség

Október 9–12. között hetedik alkalommal rendezték meg a 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű országos önkéntes ifjúsági akciót. A katolikus, a református és az evangélikus egyház közös kezdeményezése Újpesten a Főtáv projektjével kapcsolódott össze, amely az Elem utcai távhővezeték megújítására irányul.

Újpesten az önkéntes munka keretében nem csupán a távhővezeték szépül meg, hanem két oktatási intézmény, valamint a távvezeték elválasztó”kerítése is. Az akció az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Újpest város összefogása révén jöhetett létre.

Az október 11-iki, Elem utcai sajtótájékoztatón először a szervező egyházak egy-egy képviselője világított rá arra, hogy az egyház nem csupán úgy létezik, ahogyan látszik vagy a köztudatban él. 

undefined


Tarr Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinati főtanácsosa, dr. Csépányi Gábor, a városmajori plébánia káplánja Solymár Péter újpesti
evangélikus lelkész társaságában nem csak vallási értelemben vett egységről,
közös célról, közösségépítésről szólt. 

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális, Családés Ifjúságügyért Felelős Államtitkára bibliai példával azt szemléltette, hogy
a közösségért végzett munka erősebbé tesz. Nem utolsó sorban a városrész
is megszépül. 

Schanda Tamás ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkár azt mondta, az önkéntességet gyakran az eredmények felől közelítjük meg, de vajon mit
jelenthet az egyén számára? Szerinte, aki ilyen feladatot vállal, annak át kell
lépnie saját határait, kilép a komfortzónájából.

Wintermantel Zsolt hozzátette: valódi átalakulás lesz az Elem utcában a távhővezeték, amire Újpest egyik régi térképét festik. Újpest dísze lesz.
A Főtáv egy hónapon keresztül kereste azt a legkreatívabb városszínesítő
ötletet, amely alapján megújulhat az Elem utcában található, föld fölött futó
távhővezeték. Lehoczki Zsuzsa „Térkép” című nyertes, megfestésre kerülő pályaművét zsűri választotta ki, amelynek Wintermantel Zsolt is tagja volt.

 

(ujpest.hu)

 

A katolikus, a református és az evangélikus egyház közös kezdeményezése során szerte az országban önkéntes fi atalok ezrei végeztek 72 órán át közhasznú feladatot szociális, fejlesztő és ökológiai projektek keretében.

Az akció célja, hogy a fi atalok – elsősorban a középiskolás és az egyetemista korosztály – szánjon egy hétvégét arra, hogy segítsen ott, ahol tud, és felhívja a társadalom figyelmét a fiatalok erejére, elkötelezettségére, lelkesedésére, segítőkészségére. Látva az önkéntesek összefogását, és jóra való törekvését, bekapcsolódott az akció szervezésébe a BVK Holding Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt., a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., és a FŐKERT Nonprofit Zrt, valamint anyagi támogatást nyújt Budapest Főváros Önkormányzata, a Nemzeti Együttműködési Alap, és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága.