WINTERMANTEL ZSOLT

Nekem Újpest a város. Közösségünk akár a család, erőt és kitartást ad, hogy közösen többet tehessünk: Együtt Újpestért!
2014.10.11.

Újpest egy hajóban evez Budapesttel

Nincs fővárosi polgár, mindenki valamelyik kerülethez tartozik, mégis az, hogy Budapest együttműködik Újpesttel, mi pedig az itt élőkkel, jelentős fejlődést hozott – nyilatkozta lapunknak Wintermantel Zsolt (Fidesz–KDNP). A polgármester ismétlésre készül, és nyugodtan áll az újpestiek elé. Céljuk az intézmények, a közterületek megújításának folytatása, újabb sportlétesítmények építése, a balliberálisok által elhanyagolt IV. kerület értékeinek megőrzése.

– Újpesten a rendszerváltozás óta még csak esélye sem volt a baloldalnak, hogy polgármesteri pozíciót szerezzen. Bár az elmúlt négy évben a városrész látványosan fejlődött, a tavaszi választás alapján volt, aki már a baloldalnak „adta” a kerületet. Szembeszáll ezzel a vélekedéssel?
– Demokráciában élünk, az itt élő emberek döntenek. Elődöm, Derce Tamás valóban nagyon magasra tette a mércét. Úgy láttam munkához 2010-ben, hogy négy év múltán nyugodtan nézhessek az emberek szemébe. Annak, amit itt közösen elvégeztünk, már látszanak az eredményei, fejlődést hozott a városrésznek, de ezt végül a választók ítélik meg október 12-én.

– A baloldali kis pártok által sugallt polgármesterváltó hangulattal találkozott már?
– Sokkal inkább az ellenkezőjét érzékelem. Aki végigmegy itt, Újpesten, látja az irányt, megnézheti a fejlesztéseket. A közterületek látványosan javultak, ökoparkokat építettünk, járdafelújítási programot indítottunk, soha nem látott mennyiségű út újult meg. Hamarosan kezdődik a Tél utca rekonstrukciója, a közműcserékkel már megkezdődtek a munkálatok a Görgey Artúr utcában, Budapest talán legrosszabb állapotú útszakaszán, amelynek felújítását azelőtt csak ígérgették az illetékesek.

undefined


– Közös munkát említett. Mit ért ezen?
– Idén immár negyedik alkalommal szerveztünk úgynevezett párbeszédet. Minden év elején egy kérdőíven megkérdezzük az újpestieket a lépéseinkről, terveinkről, de ők is kifejthetik javaslataikat, ötleteiket és mindent, amit megvalósítandónak tartanak. Ezek alapján állítjuk össze a fejlesztéseinket. Egyebek között így építettük meg Újpest első saját uszodáját, hiszen a korábbi létesítményt a főváros előző, MSZP–SZDSZ-es vezetése bezárta.

– Voltak, akik kételkedtek benne, hogy éppen erre kell fordítani a közpénzt.
– Az elsöprő többség akart uszodát Újpesten. És most, hogy megépült, nagyon népszerű a geotermikus energiát hasznosító Halassy Olivér uszoda. Külön nyugdíjasúszójegyet vezettünk be, és tervezzük, hogy kültéri medencét is építünk hozzá.

– Mire van még igény a IV. kerületben?
– Átvettük a szakrendelőt, kívül-belül felújítottuk, ma már napenergiával működik, továbbá vadonatúj digitális röntgenberendezést, ultrahang-berendezéseket is beszereztünk. Napokon belül meglesz a jogerős építési engedély a vásárcsarnokunk megújítására. Azon túlmenően, hogy korszerű, modern, tiszta és kényelmes lesz, meg fogja őrizni azokat az értékeket, amelyeket az ittenieknek az újpesti piac jelent.

– Több lesz, mint egyszerű elárusítóhely?
– A piac a közösségi élet egyik helyszíne, mi az óvodásainknak például rendszeresen szervezünk ide látogatást. Úgy építjük át a csarnokot, hogy közben egy árusnak sem kell kiköltöznie, zavartalan marad a vásárlási lehetőség. Ott is zöldtechnológiát alkalmazunk, és a föld alatt lévő szennyvízgyűjtő főcsatorna energiatartalmát hasznosítjuk majd télen a fűtéshez, nyáron a klimatizáláshoz.

– A piac a Szent István téren áll, amelynek továbbfejlesztésére a fővárostól nyertek támogatást a városrehabilitációs pályázaton. Az a fejlesztés mikor kezdődik?
– Akkor kezdődhet a rekonstrukció, ha megépült az új piac. A vásárcsarnok építése jövő tavasszal indul, és 2016 őszére készülhet el a régi plébánia helyén, ingatlancsere révén. A Szent István térnek csak egy része újult meg korábban, de befejezzük, hogy igazi, kompromisszumok nélkül használható közösségi tér jöhessen létre.

– A választás közeledtével a balliberálisok ismét negatív kampánnyal próbálkoznak. A Fővárosi Közgyűlésben önt legutóbb azzal támadták, hogy elsorvasztotta a kerület kórházát, holott azt a „munkát” az előző ciklusban éppen ők irányították a budapesti városházáról.
– A Károlyi-kórházat az előző, szocialista városvezetés tette tönkre. Működése kizárólag Hollósi Antal orvos igazgatónak köszönhető, aki személyesen is küzdött a kórház megmaradásáért. Itt mindenki tudja, hogy a szülőotthont Budapest korábbi balliberális vezetői záratták be, ahogy az uszodát is.

– Az állam idén tavaszra átvállalta az önkormányzatok teljes adósságállományát. Mire költik a megmaradó pénzeket?
– Az összes kormányzat közül a jelenlegi segített érdemben és ténylegesen az önkormányzatokon. Mi a kerület gazdálkodását új alapokra helyeztük. A szocialisták jelenlegi polgármesterjelöltje, Trippon Norbert ugyanis 2010-ig alpolgármesterként felelt a gazdálkodásért. Négy éve 900 millió forint belső hiánnyal adta át a kasszát. Ezt a hiányt fel kellett számolnunk. Korábban külsős vállalkozásokkal végeztették el a köz- és zöldterületi munkákat, jó pénzért. A pazarlás megszüntetésére létrehoztuk a városgondnokságot, ahol sokkal olcsóbban sokkal több munkát végeznek, túlnyomórészt újpestieket foglalkoztatva.

– A kormány szerint a jövőben az önkormányzatoknak a munkahelyteremtésből is ki kell venniük a részüket.
– Mi már ennek megfeleltünk. A városgondnokság jó néhány, a közfoglalkoztatásban kiemelkedő munkát végző embert átvett. Létrehoztunk egy gazdasági klubot az újpesti vállalkozásoknak, kiváló az együttműködés. Emellett tavaly kibocsátottuk a kiskereskedők kedvezményeire épülő Újpest-kártyát, amely minden újpestinek ingyen jár. Jó eredményként értékeltük volna, ha az első évben hat-hétezer kártyának lesz gazdája, ehhez képest már húszezer fölött járunk, s az elfogadóhelyek száma több mint száz. Újságunkba a helyi kisvállalkozók ingyen adhatják fel álláshirdetéseket, és akár lakossági szolgáltatásaikat is reklámozhatják.

– Ön többciklusos fővárosi képviselő. Átlátja már, hogyan fog működni az új választási és működési szabályokkal a Fővárosi Közgyűlés?
– Nem is értem, miért nem ez volt idáig. Nekem éppen az a furcsa, hogy az elmúlt huszonnégy évben a pártlistákról olyan emberek is mandátumot szerezhettek, akik sehogy nem kötődtek Budapesthez. Ehhez képest például engem értek támadások, hogy miért vagyok egyszerre polgármester és fővárosi képviselő, holott ez a természetes. Nincs olyan, hogy fővárosi polgár, mindenki valamelyik kerülethez, városrészhez tartozik. A korábbi, balliberális városvezetés mostohagyerekként kezelt minket, de hogy most egy hajóban evezünk, az eredményekben is megmutatkozik Újpesten.

– A következő öt évre mi a fő csapásirány?
– Idén teljesen felújítottunk hét újpesti iskolát. Ezt a programot szeretnénk folytatni és kiterjeszteni valamennyi intézményünkre. Hasonlóképpen vinnénk tovább az út- és járdaépítést. Már az engedélyezésnél tart a sportcsarnok építése a Szilágyi úti sportpályán, a Semsey parkban a napokban kezdődik egy új sportpálya kialakítása, és természetesen folytatnánk a közterületek megújítását, a közösségi terek kiépítését is.

 

(ujpest.hu)