WINTERMANTEL ZSOLT

Nekem Újpest a város. Közösségünk akár a család, erőt és kitartást ad, hogy közösen többet tehessünk: Együtt Újpestért!
2014.09.25.

Új városrész-központ a Rózsa utcában

Hamarosan elegáns tér építése kezdődik meg a Rózsa utcai áruházaknál. A megújítás célja, hogy a Rózsa és Nyár utca menti, déli lakótelepi területnek vonzó és rendezett központja alakuljon ki. A következő években a tervek szerint a Nyár utca mentén folytatódik a megújítás, egészen az Pozsonyi útig.

A déli lakótelep megépítésekor a 70-es, 80-as években alakították ki az építők a Rózsa utcai szolgáltatóházak, illetve a tér arculatát. Az épületekben akkoriban közért, étterem, kisebb-nagyobb boltok működtek. Az eltelt időben sok minden történt itt, üzletek zártak be, újak nyitottak, a tér elrendezése nem változott, az állapota viszont folyamatosan romlott. A járdák töredezettek, hiányosak lettek, a növények alig fejlődtek, a környezet egyre inkább egy betontenger benyomását keltette.

- A megújítással a lakótelep építésekor kialakult és azóta leromlott, elhasználódott állapotokon fogunk változtatni. Szeretnénk a térnek modern, de viszszafogott, elegáns arculatot adni. Olyan közösségi teret hozunk létre, amely a városrész központjává emeli a teret - mondta el Rádi Attila alpolgármester.

undefined


A koncepció kidolgozásában a tervezőkön túl részt vett Jókay Attila önkormányzati képviselő is, aki jól ismeri a helyszínt és annak problémáit.

- Észrevételeimmel, javaslataimmal igyekeztem hozzájárulni egy olyan terv elkészítéséhez, amely az itt élők számára vonzóvá teszi a környezetet. Új, ligetes zöldfelületeket, virágágyásokat alakítunk ki, a térről kiindulva, a Nyár utca felé új, színes burkolat ad majd vidám hangulatot a sétánynak. Az út mentén új pihenőpadok, virágágyások várják majd a kikapcsolódni vágyókat. A gyermekek új ping-pong asztaloknál tanulhatják meg a játék fortélyait. A Virág utcánál új kutyafuttató is épül a kedvencek számára.

- A Lebstück Mária utcai Templom sétány után ez a második nagyszabású terület megújítás a Nyár utca mentén. Az elkészített koncepciók alapján, a következő években folytatódik a lakótelepi környezet megújítását célzó program, folyamatosan haladunk előre, utcáról-utcára, parkról parkra mondta el végezetül Jókay Attila önkormányzati képviselő.