WINTERMANTEL ZSOLT

Nekem Újpest a város. Közösségünk akár a család, erőt és kitartást ad, hogy közösen többet tehessünk: Együtt Újpestért!
2014.09.04.

Neogrády László nevét vette fel a Helytörténeti Gyűjtemény

Alapítója, Neogrády László nevét vette fel Újpest múzeuma, az Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény. A névadó személyét dr. Hollósi Antal, az Újpesti Közművelődési Kör ügyvivője méltatta, az új névtáblát Wintermantel Zsolt leplezte le szeptember 2-án.

Szöllősy Marianne, a Helytörténeti Gyűjtemény vezetője emlékeztetett, Újpest múzeuma tizenöt éve található jelenlegi helyén, de múzeumi működésre már a hetvenes években engedélyt kapott.

- Az alapító, Neogrády László tanár, Újpest későbbi díszpolgára éppen száz évvel ezelőtt született, a mostani névfelvételt pedig támogatta az önkormányzat – tette hozzá.
Dr. Hollósi Antal, a Károlyi Sándor Kórház orvos-igazgatója, az Újpesti Közművelődési Kör ügyvivője személyesen is ismerte Neogrády Lászlót. Egy hármas egybeesésre is ráirányította a figyelmet: Újpest múzeumának alapítója ugyanis a százéves Megyeri úti Általános Iskolában tanította őt, s egyben az iskola alapításával megegyező évben született, s ugyanebben az esztendőben tört ki az első világháború.

undefined


A közművelődési kör ügyvivője a névfelvétel alkalmából ismertette Neogrády László életútját. Ebből kitűnik, Újpest az ötvenes években is befogadónak számított. Az őrnagyi rangjától megfosztott később történelem-latin szakos középiskolai tanári oklevelet szerző későbbi múzeumalapítót, aki a Megyeri úti Általános Iskolában helyezkedett el, a település is befogadta. Itt tanította dr. Hollósi Antalt, aki úgy emlékezett tanárára, hogy az nem az iskolának, hanem az életnek nevelte a diákságot.


Kiemelte: Neogrády politikamentes múltkutató tevékenységét megtűrte az akkori rendszer, 1990-ben pedig rendfokozatát is visszakaphatta. Újpest múzeumának létrehozóját a főváros Pro Urbe díjjal ismerte el,  Újpest pedig díszpolgárának választotta. A mostani névadón két lánya is részt vett, akik úgy fogalmaztak, megtiszteltetés érte a családot.

Az új névtáblát a polgármester leplezte le. Rajta ez áll: Neogrády László Helytörténeti Gyűjtemény

 

(ujpest.hu)