WINTERMANTEL ZSOLT

Nekem Újpest a város. Közösségünk akár a család, erőt és kitartást ad, hogy közösen többet tehessünk: Együtt Újpestért!
2014.08.28.

Emlékezés a centenáriumra

Az első világháború kitörésének centenáriumára emlékeztek a Tanoda téren augusztus 26-án. Az I világháborús emlékműnél az önkormányzat koszorúját a polgármester és dr. Hollósi Antal, a Közművelődési kör ügyvivője közösen helyezte el.

A városvezetők, díszpolgárok, Újpestért-díjasok, képviselők jelenlétében lezajlott megemlékezésen Krizsik Alfonz műsorközlő az első világháború kirobbanását, történelmi hátterét mondta el. A trianoni békeszerződést is felidézve úgy fogalmazott, az első világháború beleszól napjaink életébe is. Az első világégés millió emberéletet és milliárdnyi értéket pusztított el.

Szöllősy Maarianne, az Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény vezetője pedig felidézte: a háború kirobbantása Újpesten is megváltoztatta a mindennapokat, amikor is többszörös helytállásra volt szükség.

Arra is emlékeztetett, hogy a trianoni események és az ország veszteségei miatt csak 1923-ban tudtak méltóképpen megemlékezni a háború elesett hőseiről. Ebben az évben az akkori Újpesti Dalkör szervezésére közadakozásból emeltek szobrot, amely egyben az akkor önálló város első köztéren felállított szobra lett.

Éppen kilencvenegy esztendővel ezelőtt, napra pontosan augusztus 26-án, katonai tiszteletadás mellett avatták fel, és az István út 1973-as kiszélesítéséig a mai, 1993-ban állított emlékmű közvetlen közelében állt. A most látható Zala György-szobrot szintén augusztus utolsó napjaiban avatták fel, nemrégiben pedig felújították – zárta gondolatait a helytörténeti gyűjtemény vezetője. (Utóbbi azért is fontos, mert z emlékmű téglácskáin valamennyi újpesti áldozat nevét rögzítik.)

undefined

Szavai után a koszorúzás következett, amikor is az önkormányzat nevében Wintermantel Zsolt és dr. Hollósi Antal, az Újpesti közművelődési kör vezetője közösen helyezte el a kegyelet virágait. Szintén e módon fejezték ki tiszteletüket az Újpesti városvédő Egyesület, valamint az Újpesti Helytörténeti Alapítvány megjelent képviselői is.

A koszorúzást Babits Mihály Miatyánk című verse, magát a megemlékezést pedig a Szózat zárta.

 

(ujpest.hu)