WINTERMANTEL ZSOLT

Nekem Újpest a város. Közösségünk akár a család, erőt és kitartást ad, hogy közösen többet tehessünk: Együtt Újpestért!
2014.08.24.

Újpesti közvélemény-kutatás a Napi Gazdaságban

Az újpestiek közel kétharmada újraválasztaná Wintermantel Zsolt jelenlegi polgármestert egy most vasárnap rendezett önkormányzati választáson - derül ki a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából.

A politikus támogatottsága kifejezetten magas a politikai önbesorolásuk szerint jobboldaliak és középen állók körében, a baloldali szavazók csoportjában pedig megelőzi a baloldali jelölteket.

 

A közelgő, októberi önkormányzati választások miatt az országos után egyre inkább a helyi politika kerül előtérbe. Az előző választási eredmények, kutatások képet adnak az adott település/kerület politikai beágyazottságáról, láthatunk tipikusan jobboldali, illetve baloldali körzeteket, de megfi gyelhetünk olyat is, amikor például egy korábban tradicionálisan baloldali kerületben jelentős támogatottságot ér el egy, a kormánypártok színeiben politizáló polgármester. Ebből arra következtethetünk, hogy ahogy az országostól a lakosság mikrokörnyezete felé haladunk, egyre kevésbé a lakosság politikai szimpátiája, sokkal inkább a polgármester személye és az elért eredmények válnak fontossá. A Századvég Újpesten készített 1000 fős kutatása is a fentieket támasztja alá.


undefined

A helyi véleményklíma és elégedettség egyik legfontosabb mércéje az, hogy az országos helyzethez képest mennyire látják a lakosok kedvezőbben vagy kedvezőtlenebbül a településükön a dolgok alakulását. Általános szociálpszichológiai tény, hogy az emberek a saját mikrokörnyezetüket jellemzően pozitívabban értékelik, azonban ennek mértéke fontos mutató. Újpest esetében nagyfokú lakossági elégedettség látható a helyi ügyekkel kapcsolatban, jelentősen pozitívabbnak látják a dolgok alakulását Újpesten (pozitív válaszok aránya 65%), mint országos szinten (pozitív válaszok aránya 25%).

Egy másik fontos mérce, hogy miként ítéli meg a lakosság a település/ kerület fejlődését, menynyire láthatóak és hasznosak a fejlesztések. Az újpesti kutatás során a megkérdezettek 41 százaléka vélekedett úgy, hogy a kerület sokat fejlődött az elmúlt négy évben, további 44 százalékuk szerint egy kicsit fejlődött. A lakosok 10 százaléka nem érez változást, a negatív választ adók aránya mindössze 4 százalék. Ezen a téren politikai önbesorolás szerinti bontásban ugyan látható szignifi káns különbség, de mind a bal- és jobboldaliak, mind pedig a középen állók körében egyaránt elsöprő többségben vannak a pozitív válaszok (77% feletti arány). 


undefined

Wintermantel Zsolt polgármester munkájával a lakosság 70 százaléka teljes mértékben vagy inkább elégedett, ezzel szemben a negatív válaszok aránya mindössze 7 százalék. A polgármester munkájának megítélésével kapcsolatban is érzékelhetők különbségek a politikai önbesorolás szintjén, a jobboldaliak elégedettek a leginkább, a magukat baloldalinak vallók a legkevésbé, azonban minden esetben 51 százalék felett van azoknak az aránya, akik pozitív véleményen vannak, és 12 százalék alatt, akik inkább elégedetlenek a teljesítményével.

A legfrissebb közvélemény-kutatás eredményei alapján továbbá egyértelműen valószínűsíthető Wintermantel Zsolt polgármester újraválasztása az októberi önkormányzati voksoláson. Amellett, hogy egy most vasárnap rendezett választáson a teljes kerületi népesség közel kétharmada (65 százaléka) a jelenlegi polgármesterre szavazna, elmondható, hogy nemcsak a magukat jobboldalinak valló lakosok körében magas a politikus támogatottsága (89%), hiszen a középen álló válaszadók 64 százaléka szintén Wintermantel Zsolt potenciális szavazótáborához tartozik. A polgármester emellett maga mellett tudhatja a baloldali szavazók több mint harmadát is, míg a szocialista Trippon Norbert és a DK-jelölt Arató Gergely támogatottsága saját táborában is igen alacsony, ők a baloldaliak 28, illetve 14 százalékára számíthatnak.

 

(ujpest.hu)